Berichten in de categorie 'veiligheid'

Komkommers, appels en peren

Het is komkommertijd, maar deze zomerperiode is voor het college en de burgemeester allerminst rustig. Het begon al met het schrappen van de autoloze zondag 2008 (opvallend bij een links college), direct gevolgd door het pittige rapport van de cie. Vliegenthart over de brand in de Euroborg, dat na het reces tot een stevig debat zal leiden. En vorige week heeft het CBS de criminaliteitscijfers voor Groningen-stad vrijgegeven, met deels goede resultaten, maar ook een ‘maar’…

Eerst het goede nieuws: de stad Groningen is er weer een beetje veiliger op geworden. Na een stijging van het totale aantal geregistreerde misdrijven in 2006 is er in 2007 weer sprake van een daling met ongeveer 1%. Een mooi resultaat voor Groningen als grote stad waarin de veiligheid, zeker als je afgaat op de gevoelens van veel mensen, onder druk staat.

De ’maar’ zit in één specifiek onderdeel, namelijk het onderdeel geweldsmisdrijven. Een onderdeel dat al de nodige stof heeft doen opwaaien, omdat het CBS eerder cijfers vrijgaf over de provincie Groningen, die erop wezen dat er hier over de periode 2001-2006 sprake zou zijn van een sterkere stijging van het aantal geweldsmisdrijven dan in de rest van het land.

Uit de beantwoording van door mij samen met VVD en PvdA gestelde vragen bleek dat de getallen van de politie (o.b.v. aangiftes) en de CBS-cijfers niet goed te vergelijken zijn en dat het beeld positiever wordt als je een andere periode kiest. Ook is het aandeel van de stad in de provinciale cijfers niet eenvoudig te destilleren.

Lastig dus, want vergelijking van appels en peren en je kunt er niet goed conclusies aan verbinden. Toch werd ook toen al aangegeven dat de beschikbare politiegegevens (de CBS-cijfers voor de stad waren er op dat moment nog niet) wezen op een stijging van 13% in 2007.

Maar nu zijn de CBS-cijfers (klik op PDF-bestand geweldsmisdrijven) voor de stad zelf binnen en daaruit blijkt dat het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven in 2007 ten opzichte van 2006 met ca. 14% is gestegen. Dat is op zich al zorgelijk, maar met deze stijging komt ook nog eens een abrupt einde aan een dalende tendens, die in 2003 begon. Het niveau in 2007 ligt zelfs hoger dan het voorlopige ‘hoogtepunt’ van 2003.

Terug bij af, dus. En afgaand op de tabel van het CBS doen we het ook een stuk slechter dan veel andere grote steden: in 2007 is de groei alleen in Ede nog groter, terwijl veel andere gemeenten slechts een lichte stijging of zelfs een gelijke stand kennen. Maar ook in Zoetermeer en Enschede bevindt de groei zich in de dubbele cijfers.

Hoe dan ook, een vergelijking van de gegevens over de stad Groningen in de loop van de jaren is een vergelijking van appels met appels of peren met peren, zo u wilt. En het sluit eigenlijk ook wel aan op die 13%-stijging van de aangiften bij de politie. Het is dan niet zo gek om te concluderen dat Groningen over het geheel genomen veiliger is geworden, maar zich op het onderdeel geweldsmisdrijven toch nog aardig zorgen moet gaan maken. Ik doe dat in ieder geval wel.

Reageer juli 31st, 2008

Email@lert

We zijn er al jaren mee bezig, en eindelijk lijkt het nu ook in Groningen van de grond te komen: e-mailalert. Een toepassing uit het digitale tijdperk die bewoners inschakelt bij de veiligheid in de eigen wijk. Zowel in Beijum, de Hoornse wijken als Lewenborg (3 van de 7 pilotwijken) zijn concrete zaken opgelost mede dankzij input van bewoners die reageerden via e-mailalert. En de Ombudsman gaat ook al met e-mail aan de gang.

Een aantal jaar geleden was het al politiek ‘in’ om te roepen dat bewoners van de wijken meer invloed op de veiligheid in de eigen omgeving moesten krijgen. De terugkeer van de buurtagent, maar ook de instelling van klantenpanels zijn daar een voorbeeld van. Het digitale broertje van deze twee, eerst SMS-alert, later emailalert, is echter lang blijven hangen.

Dat deed extra zeer, omdat politiekorpsen in andere regio’s flinke successen boekten met SMS-alert. Verschillende keren heb ik de bal in de lucht gehouden en aandacht gevraagd voor deze toepassing. En we hebben ons graag door de politie laten overtuigen van de pluspunten van e-mailalert, maar zagen tot nu toe nog zo weinig resultaat.

Op 16 april kregen we een brief over de voortgang en ik vind de voorlopige resultaten heel positief: vanaf de start van de pilot (december vorig jaar) tot nu hebben zich in de pilotwijken in totaal 1368 abonnees aangemeld. Er zijn 100 meldingen gedaan die variėren van meldingen van ergernissen en overlast, via complimenten voor het initiatief tot daadwerkelijke bijdragen aan het oplossen van zaken, bijvoorbeeld vernielingen rond Oud en Nieuw. En ook andersom kon de politie meldingen kwijt, onder meer over het verkeer in de wijk.

Ik ben blij met dit eerste resultaat, het smaakt naar meer en het geeft de burger moed! Diezelfde burger wordt nog meer bediend, want de Ombudsman gaat dit jaar extra aandacht besteden aan de afhandeling van mailtjes door de gemeentelijke diensten. Ik weet niet waar de in-box van e-mailalert precies staat, maar ik weet wel dat die ook de komende tijd heel goed in de gaten gehouden wordt!

Reageer april 17th, 2008


Kalender

november 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie