Lichtreclame
Langzamerhand komen de reacties op de begroting 2008 door: verkeer en parkeren op de Diepenring, de verhoging van de OZB en ook de reclamebelasting. De rechtse partijen, waar ik het CDA nu voor het gemak ook maar bij reken, zijn blij dat er nu eindelijk eens op onvervalst linkse voorstellen kan worden gefoeterd. Linkse actie en rechtse reactie. Maar laten we het ten opzichte van de reclamebelasting nu eens over een duurzame boeg gooien…
Een week of twee geleden was ik op werkbezoek in de Marsstraat, twee straten verder vanaf mijn huis gerekend. Raad en buurtbewoners waren uitgenodigd om te kijken naar het effect van het dimmen van de straatverlichting. Uitkomst: het dimmen van de straatverlichting leidt niet tot gevoelens van onveiligheid. De aanwezige buurtbewoners waren er snel mee klaar: “Dit kan zo wel!”.
Een week daarna kwam het college met de reclamebelasting. In het debat dat ik afgelopen zaterdag op OOG-radio met Drewes de Haan (GL) voerde, hoorde ik hem zeggen dat er ’s nachts zo veel lichtreclame brandt en dat de reclamebelasting ondernemers dwingt om hier verstandiger mee om te gaan. Elke reclame-uiting kost immers geld.
Ik ben het met De Haan eens dat er ’s nachts onnodig veel reclameverlichting brandt. Het zal nooit worden als op het platteland en dat hoeft ook niet, maar de stad kan ’s nachts best een stukje donkerder; goed voor de natuur en voor het zicht op de nachtelijke sterrenhemel.
Maar moet je dat nou regelen met een belasting? Als ik het college was, zou ik contact zoeken met de ondernemers en eens praten over de mogelijkheden om ’s nachts de reclameverlichting uit te doen of tenminste te dimmen. Daar zit ook voor hen een voordeel in, want minder licht is minder stroom dus minder kosten. En dat kan de burger uiteindelijk merken in de prijzen.
Bij de reclamebelasting is het effect precies andersom: ondernemers zullen de extra kosten voor reclame doorberekenen in hun kosten en dus prijzen, wat ertoe leidt dat de burger de reclamebelasting betaalt. Is dat nou de bedoeling van het college? Dan komt mijn voorstel meer in de buurt.
O ja, als je mijn voorstel volgt, loopt het college wel 2 ton structureel (3 ton opbrengst min 1 ton administratie) mis, wat is uit te geven aan leuke linkse dingen. Gaat het ze om het licht, of gaat het om het geld? Laat nu de werkelijke bedoeling van het college maar aan het licht komen!
2 reacties oktober 24th, 2007