Student & wijk
Afgelopen week in het nieuws: PvdA-coryfee Klaas Swaak stelt voor om een deel van binnenstad-Oost om te vormen tot een studentenwijk. Lekker dicht bij het centrum en elders een stuk minder overlast. Ja, en de samenleving is maakbaar en problemen oplossen doe je op de tekentafel. Ik ben er niet blij mee; jammer dat vertrekkend raadslid Finn van Leeuwen (Student & Stad) dit nog moet meemaken.
Ik moest even nadenken wanneer ik ook alweer voor het laatst zo’n typisch sociaal-democratische oplossing voor een probleem zag, maar ik weet het alweer: de nieuw voorgestelde locatie voor de dienst SoZaWe. Als een kantorenpark niet goed loopt, zet je er gewoon een gemeentelijke dienst neer. Jammer voor al die cliënten die toch echt een stuk verder moeten reizen.
Maar eigenlijk gaat het voorstel voor de studentenwijk nog verder: het verdringt de ‘natuurlijke’ bewoners van een deel van de binnenstad en vervangt dit door één bevolkingsgroep. Neutraal gezegd om een gebied te hebben waarbinnen de bewoners ongeveer een gelijke levensstijl hebben, negatief gezegd om overlast elders op te lossen. Maar beide verklaringen druisen in tegen mijn idee bij stadsontwikkeling én studentenhuisvesting.
Ik ben ook student geweest; ik kan me heel goed voorstellen dat deze Stadjers niet allemaal over één kam willen worden geschoren en ook niet allemaal tussen mensen in dezelfde levensfase willen wonen. Straks moet je je nog verantwoorden als je als student niet in binnenstad-Oost woont. Of, als je er wel woont, dan zal dat wel zijn omdat je ergens anders overlast hebt bezorgd.
Studentenhuisvesting is niet hetzelfde als de overlastdiscussie, maar veel breder. En je doet velen onrecht als je denkt dit vraagstuk op te kunnen lossen door de stad van bovenaf her in te delen. Als we de eenzijdige (want: niet bij iedereen, niet overal) focus van overlast loslaten, kunnen we veel creatiever kijken naar huisvestingsoplossingen.
En die klachten over overlast dan? Die moet je voluit serieus nemen. Gelukkig zie ik een beweging in de discussie die meer begrip oplevert voor het CDA-standpunt (tegenstander van schrappen 9%-norm). Ik weet niet of een nieuwe norm dé oplossing is, maar laten we vanuit de samenleving, van onderop en in gesprek met zowel studenten als niet-studenten, op zoek gaan naar oplossingen. Een studentenwijk doet dit niet.
13 reacties maart 24th, 2008