Archief van september, 2008
De afgelopen raadsvergadering ging over de binnenstad en bomen. Natuurlijk maakte de oppositie gebruik van de draai van de PvdA-fractie over de garage onder de Noordwand. De daartoe door CDA en VVD ingediende motie werd echter niet gesteund door de PvdA, die ook geen millimeter ruimte kreeg van SP en GroenLinks. Anders was het toen het over bomen in de binnenstad ging, en PvdA, CDA en VVD elkaar toch vonden.
‘Geborneerd’ noemt Jan Spakman (PvdA) de reacties op het amendement dat in de laatste minuten van de raadsvergadering van september is aangenomen. En dat is nog een ingehouden reactie op de kwalificaties die we van de ChristenUnie, SP en GroenLinks toegevoegd hebben gekregen.
Ik heb er helemaal geen moeite mee dat andere fracties het niet met ons eens zijn, maar het maakt nogal verschil hoe je daar mee omgaat. ”Dit amendement kost weer een boom” (Michel Marion, SP) was ludiek, maar daar bleef het niet bij. De reactie in het persbericht van GroenLinks, ook de partij die het meest last heeft van het amendement, kent de hoogste zuurgraad. Begrijpelijk, want hun feestje is verstoord door een meerderheid van de raad en dat zijn ze niet gewend.
Goed nieuws is weer dat Miedema c.s. hebben aangekondigd bij de begroting een amendement in te dienen voor extra dekking om zo toch de geplande 50 bomen toch te kunnen realiseren. Dat is nou precies wat PvdA en CDA bedoeld hebben! Als je dan toch 50 bomen extra in de binnenstad wil hebben, zorg dan voor geld voor het planten én het onderhoud.
Ik geef toe, het aantal van 50 is niet heel groot om een principiële strijd over onderhoud over te voeren, maar de situatie is nu eenmaal niet 100% duidelijk. “Er is al een potje voor” zegt Miedema bij OOG-TV, waarmee hij toch de financiële consequenties nuanceert. Maar als ik David de Jong moet geloven, lopen de onderhoudskosten zo hoog op, dat er door het amendement geen enkele boom in de binnenstad bij komt.
Hoe dan ook, het PvdA/CDA-amendement heeft op verschillende manieren stenen in vijvers gegooid. We zullen bij de begroting zien hoe hoog de golven zijn.
5 reacties september 27th, 2008
Het was al eerder voorspeld: de ontwikkeling van de binnenstad, de bereikbaarheid en het parkeren zijn lastige kwesties voor deze coalitie van PvdA, SP en GroenLinks. Eerder al heeft de PvdA-fractie op dit beleidsterrein al blijk gegeven van heel redelijke en zinnige opvattingen (kabelbaan, parkeren langs de Diepenring), maar die zijn tot nu toe in coalitieverband in rook opgegaan. Is het nu weer de SP die ervoor zorgt dat de PvdA terug in het hok moet?
Wethouder Dijkstra (PvdA) heeft met zijn opmerkingen over een parkeergarage onder de Noordwand olie op het continu smeulende vuur van de bereikbaarheid gegooid. Het is natuurlijk niet voor niets geweest dat het zo lang duurde voor de binnenstadsvisie er was. Het college komt er niet uit omdat de PvdA wel de noodzaak tot investeren in de bereikbaarheid inziet, maar met de SP (vindt ‘een likje verf’voor de Noordwand voldoende) en GroenLinks (opvattingen over auto’s bekend) coalitiegenoten heeft die geen millimeter willen wijken.
De gang van zaken is opvallend: eerst geeft EZ-wethouder in de commissievergadering een opvatting weer die blijkbaar niet door het college gedeeld wordt. Vervolgens komt de SP, die je in diezelfde vergadering nauwelijks gehoord hebt, nota bene met schriftelijke vragen, die na spoedberaad van het college de dag erna met een korte brief worden beantwoord. Komt allemaal niet heel professioneel over, het is alle hens aan dek, pompen of verzuipen.
Cruciaal in deze kwestie is wat de PvdA-fractie vindt. Als Jaap Dijkstra dan niet de opvatting van het college vertolkte, dan misschien toch wel die van de PvdA-fractie? Nee, de sociaal-democraten moeten zich nu echt gaan afvragen hoe ze deel kunnen uitmaken van een links college, zonder op bereikbaarheidsgebied steeds door SP en GL gegijzeld te worden en en passant de stad op slot te zetten.
De afgelopen week werd bekend dat de PvdA in het kader van haar nieuwe verkiezingsprogramma wil weten wat de Stadjer vindt. Het lijkt me dat de Stadjer nu wil weten wat de PvdA vindt!
2 reacties september 20th, 2008
Er wordt wat ingeleverd de laatste tijd: het begint met de studenten, die massaal hun verkeersborden inleveren bij de politie, daarna het bericht dat we politiechef Ronald Zwarter moeten inleveren, en dan vandaag de kop in de krant dat veel Noorderlingen bang zijn volgend jaar ook te moeten inleveren. En ik weet er zelf ook nog wel één…
Het is natuurlijk ook wel apart; jarenlang hangen de verkeersborden ongestoord in de gezamenlijke woonkamer, en dan opeens is het inleveren geblazen, anders krijg je de politie op bezoek. Nog opmerkelijker dan deze handhavingsactie is de respons: halverwege de deadline van 1 oktober al 150 borden binnen! Nu hopen dat de effecten blijvend zijn, want borden zijn duur en de diefstal ervan kost de gemeente handenvol geld.
En dan het vertrek van Ronald Zwarter. We raken een betrokken politiechef kwijt die in een betrekkelijke korte tijd toch veel heeft gedaan, en met wie de contacten steeds prima zijn geweest. Om deze redenen voelt het als inleveren. Maar laten we ook vooruit kijken: ik ben benieuwd wie zijn definitieve opvolger wordt.
In het Noorden is de Miljoenennota niet overal met applaus ontvangen. Moet je er nou blij mee zijn of niet? Het lijkt een klein plusje te gaan worden, maar garanties zijn er niet. Wat wel vaststaat is dat het Rijk meer uitgeeft en dat de gemeenten dan ook meer geld krijgen (het zgn. accres gaat omhoog).
Dat levert ook extra mogelijkheden op voor de gemeente Groningen. En laten we nou niet direct aan het uitgeven slaan, maar ook eens kijken naar mogelijkheden om de dreiging van een forse verhoging van de OZB te temperen: accres omhoog. OZB omlaag. We zullen zien of het college bereid is op dit punt in te leveren.
Reageer september 17th, 2008
Soms kom je in de politiek vanuit verschillende aanvliegroutes op hetzelfde uit. Neem nou de SP-vragen over de zondagopenstelling van de Jumbo bij de Euroborg. Ze waren er snel bij met hun schriftelijke vragen, waarin zij vanuit een economische invalshoek (oneerlijke concurrentie voor winkels in het centrum en de wijken) vraagtekens zetten bij de vergunningverlening door het college. Het antwoord van de schriftelijke vragen is nu binnen…
Het is natuurlijk een prima uitgangspunt, om het effect van opening van grote winkels aan de stadsrand op winkels in binnenstad en wijken aan de orde te stellen. Ik heb dat eerder gedaan toen de Saturn werd geopend (zie weblog ‘asperges’).
In het geval van de Jumbo komt hier nog een aspect bij, wat de SP onbenoemd laat, namelijk het punt van de zondagsrust. Weer een winkel open op zondag doet verder afbreuk aan dit principe, dat in een grote stad toch al constant onder druk staat. Maar goed, als de vergunning vanwege een economische reden in plaats van wegens de zorg voor de zondagsrust van tafel gaat, dan doen wij daar uiteraard niet moeilijk over.
Maar zo loopt het niet. In het antwoord van het college wordt eerst flink ingetimmerd op de stelling van de SP. Nee, het gaat niet ten koste van de diversiteit van winkels in de binnenstad en de wijken gezien de beperkte openstelling (16.00 – 24.00 uur) en de beperking tot ‘food’. Hier is overigens wel wat op af te dingen, want er is – als ik me niet vergis - in de Jumbo toch veel meer dan alleen etenswaren te koop?
Interessanter nog is dat het college antwoordt dat de aanvraag op basis van de huidige regels niet geweigerd kon worden. Nog interessanter is dat het college daaraan de toezegging verbindt om te bekijken of deze regels, gezien de Jumbo-casus, moeten worden gewijzigd.
Hé, eerst zegt het college dat er in economische zin geen schade aan de diversiteit van winkels in de binnenstad en de wijken is te verwachten, en vervolgens willen ze toch kijken naar mogelijke wijziging van de regels. Dan kan je dus concluderen dat er een ander dan een economisch argument speelt om deze vergunning te willen weigeren. Zou dit college dan toch gevoel hebben voor de zondagsrust?
7 reacties september 5th, 2008