Archief van juni, 2009
Zo vlak voor de zomer is het weer eens zover: de landelijke pers duikt, geprikkeld door het declaratieschandaal in Groot-Brittanië, in de bonnetjes van onze bestuurders en ontdekt daar het nodige. Het meest genante is toch wel de zonnebril die Wouter Bos voor € 139 declareerde nadat hij hem onder werktijd had verloren. Voorlopig kan hij niet meer met zonnebril over straat! Maar ook verschillende colleges van B&W werden onder de loep genomen, waaronder dat van Groningen. RTL 4 vindt dat er niet volgens de regels is gedeclareerd, het college vindt beargumenteerd van wel. Volgens mij is in zo’n situatie volledige openheid het beste recept.
Die zonnebril kon er voor Bos na het drama van de Europese verkiezingen nog wel bij. Zelfs al zou het volgens de regels zijn, dan nog is het toch te genant voor woorden dat een prima betaalde minister van Financiën een zoekgeraakte zonnebril door het Rijk laat betalen! Ministers hebben een voorbeeldfunctie en ik vind het naar mensen die in deze crisistijd erg krap zitten echt niet uit te leggen.
Overigens is Bos toevallig van de PvdA, maar deze declareerproblemen komen in alle politieke families voor; ik vrees dat ook lang niet alle CDA’ers vrijuit gaan. Ik heb alleen ergens gelezen dat Balkenende helemaal niks had gedeclareerd en dat spreekt me eigenlijk wel aan. Mag hij dan niet declareren? Natuurlijk wel! Maar hij mag ook niet declareren om dit soort discussies te voorkomen.
Dan Groningen: hoe om te gaan met de bonnetjes van onze eigen bestuurderen? Groningen is door RTL 4 expliciet genoemd als stad waar het niet goed zou zijn gegaan. In de eerste plaats wil ik volstrekt duidelijk maken dat ik uitga van een correct declaratiegedrag van ons B&W. De uitleg (bericht 26 juni) die zij daarover hebben gegeven vind ik aannemelijk en ik weet ook dat de secretaris er bovenop zit. Maar feit is wel dat het volgens RTL 4 niet goed zit en dit is ook zo naar buiten gebracht, het beeld is dus gezet.
In zo’n situatie lijkt het mij gepast als college volledige openheid van zaken te geven. Laat maar zien wat je hebt gedeclareerd, ook met de creditcard! En laat maar zien waar de verschillen zitten in de regels die RTL 4 blijkbaar hanteert en de regels die volgens het college juist zijn! Je hebt toch immers niets te verbergen? Bij elk ander scenario loop je de kans dat de kwestie blijft doorsudderen en dat lijkt me ook voor een college geen prettige zaak.
Openheid van zaken dus, de bonnetjes op tafel. Hoe? Dat maakt me eigenlijk niet zo vreselijk veel uit. Die openheid kan worden gegeven aan (een vertegenwoordiging uit) de raadscommissie F&V, de rekenkamercommissie of misschien wel de accountant. Als dit nou eens geregeld is vóór Rehwinkel naar de stad komt, dan heeft onze nieuwe burgemeester gewoon een mooie bonnenloze start!
3 reacties juni 27th, 2009
Het was prachtig, afgelopen dinsdag in Beijum. In de onlangs heropende Boerderijum was het afgeladen vol ter gelegenheid van een bijeenkomst van Heel de Wijk, die ik mocht voorzitten. De zaal zat vol met een verscheidenheid aan mensen en een verscheidenheid in mode, muziek en lekkere hapjes. Een goede discussie over opvoeden en opgroeien in de wijk, veel enthousiasme over wat er in Beijum gebeurt en nog op stapel staat. Wat een energie zit er in zo’n wijk!
Dat is ook iets wat we moeten benutten; we moeten de mensen in staat stellen hun wijk, mooier, schoner en veiliger te maken. En dan gaat het niet alleen om fysieke dingen, maar ook over het elkaar informeren, weten wat er speelt, samenwerken, slimme oplossingen zoeken, werken met vrijwilligers, de mensen zelf en wat de wijk in zich heeft.
En dat is goed om je te realiseren tijdens een recessie, die ook Beijum niet ongemoeid zal laten. Maar ook als het geld richting Beijum in de loop der jaren minder vanzelfsprekend wordt, is de vitaliteit die de wijk heeft nog altijd inzetbaar. En dan zal er nog meer afhangen van samenwerking, afstemming, vereende krachten. De Heel de Wijk-bijeenkomst liet zien dat er genoeg energie voorhanden is!
Wat in Beijum gebeurt, gebeurt in andere wijken ook. Gebruik maken van je sterke punten, de verbinding zoeken en een meerwaarde vinden in de contacten met de ander, of dat nou de gemeente, de corporatie, een buurman, de school of een ondernemer is. Een wijk is meer dan een verzameling huizen, het is een leefgemeenschap van allerlei verschillende mensen met ieder hun kansen en problemen.
Natuurlijk is de gemeente er ook voor de fysieke kant van de wijk: de stenen, het asfalt, het water en het groen. Maar de overheid die erin slaagt om daarnaast die gemeenschap te stimuleren en ten goede te benutten, die heeft pas echt goud in handen!
1 reactie juni 13th, 2009
Afgelopen vrijdag kregen we de Voorjaarsbrief, die inzicht geeft in de gemeentelijke financiën met het oog op het vaststellen van de begroting 2010 dit najaar. Nou, ik heb wel eens vrolijker post gehad, zo vlak voor het weekend. Crisis, bezuinigingen, personeelsstop, en ook geen inhuur van derden meer. Het is maar goed dat de Cultuurverandering al klaar is, anders hadden we Berenschot eruit moeten gooien! Maar wat betekent dit voor het Forum?
Het is op zich niet zo’n vondst, maar je hoort er eigenlijk heel weinig over. Enerzijds zetten we veel geld in om jaarlijks de exploitatie van het Forum rond te krijgen, en anderzijds zitten we na te denken hoe we de komende jaren zo’n 40 miljoen structureel kunnen bezuinigingen. Dat is fors en de wethouder van financiën gaf eerder dan ook al de winstwaarschuwing, dat er op termijn misschien ook wel in voorzieningen zou moeten worden gesneden.
Ik weet wel, het ene geld is het andere niet, want niet alle middelen voor het Forum komen van de gemeente en het investeringsdeel (om het Forum neer te zetten) is incidenteel. Maar de exploitatie en kapitaallasten zijn structureel en rechtvaardigen dus de vraag: in hoeverre kunnen de middelen van het Forum ingezet worden om de bezuinigingen te beperken? En als je dat zou doen, wat zijn dan de consequenties? Wat bespaar je en wat kost het je?
Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat ik dit wil, maar ik wil wel weten in hoeverre het een optie is, en hoe verstandig het is. Het lijkt me namelijk dat, als je zo’n beslissing over een miljoenenproject neemt aan de vooravond van een forse bezuinigingsronde, je helder moet zijn over de financiële consequenties.
Het is net als het kopen van een nieuwe auto in deze tijd van recessie: als je een mooi exemplaar op het oog hebt, terwijl je weet dat je de komende jaren de broekriem aan moet trekken, dan wil je ook weten hoe je ervoor komt te staan in het geval je het niet en in het geval je het wel doet. Misschien koop je de auto dan gewoon toch, maar dan heb je in ieder geval een weloverwogen keuze gemaakt. Alle kaarten op tafel!
5 reacties juni 6th, 2009
Het is nu officieel, het is ze gelukt! De opdracht vanuit Den Haag voor de SP was om na de gewonnen raadsverkiezingen ook te laten zien een bestuurderspartij te kunnen zijn. Na de discussie over het Forum in de commissie R&W van vandaag, kunnen we vaststellen dat de SP hierin ruimschoots is geslaagd.Op een aantal punten is de SP, ook als coalitiepartij, gewoon lekker kritisch gebleven, en dat siert ze. Het blauwe dorp, de balansventilatie, de verkoop van de Essent-aandelen; zomaar wat voorbeelden (er zijn er meer) en wat je er zelf ook van vindt, het is een herkenbaar SP-geluid.
Hoe anders was het vanmiddag bij Ruimte & Wonen, waar collega Eikenaar een lofrede over het Forum hield die zijn weerga niet kent, zonder één kritische opmerking. Opvallend, want PvdA en GroenLinks waren ook erg positief, maar hadden in ieder geval nog ruimte voor een kritische kanttekening her en der.
Die ruimte was er bij de SP niet en dat viel op. Nog meer viel op welke reden de SP daarvoor aangaf. Rosita van Gijlswijk, ook niet de minste SP’er, zei dat zij de referendumuitslag respecteerden. Gekker moet het toch niet worden!?
Want waar staat dat de referendumuitslag inhoudt dat je niet zelf meer mag denken? Waar staat dat je dan maar elke invulling van de Oostwand, elke invulling van het Forum moet accepteren? Hebben al die mensen in het referendum gezegd dat we dan maar kritiekloos akkoord moeten gaan met elke exploitatie, hoe wankel ook? Impliceerde het referendum dan ook dat je het college niet op de huid mag zitten over een subsidie van 10 miljoen, waar we vanuit kunnen gaan dat die komt, maar nog niet zeker is? Mogen we geen vragen meer stellen over de onduidelijke afspraken over Images en de verhuizing naar de voormalige Camerabioscoop? Moeten we al die zorgen die er in de Stad over het Forum leven niet serieus nemen?
Ik heb eerder wethouder De Vries (PvdA) al beticht van het misbruiken van de uitkomst van de raadpleging over het Forumgebouw: mensen hebben ‘ja’ gezegd tegen de buitenkant, maar dat impliceert niet alles. Het is onze verantwoordelijkheid als raad om ervoor te zorgen dat de hele ontwikkeling op een verantwoorde manier gebeurt. De uitkomst van een referendum of raadpleging is eendimensionaal, de werkelijkheid niet. Dat vergt dus uitwerking en daar hoort een kritische houding bij die ik ook van de SP gewend ben.
4 reacties juni 3rd, 2009