Archief van december, 2009
Het politieke jaar 2009 is zonder al te veel opvallende zaken leeggelopen. Vooral na de zomer waren er niet veel vlammende debatten meer. De installatie van de nieuwe burgemeester was natuurlijk een hoogtepunt, maar daarna duurden de raadsvergaderingen vaak kort. De nieuwtjes zaten nog het meest in de persoonlijke sfeer…
Jacques Wallage (PvdA): neemt op passende wijze afscheid en krijgt veel waardering voor de manier waarop hij de stad zo’n 10 jaar heeft bestuurd.
Jaap Dijkstra (PvdA): kondigt (nadat partijgenote José van Schie dat al eerder had gedaan) zijn vertrek aan en meldt en passant dat een 6e wethouder eigenlijk niet nodig is.
Peter Rehwinkel (PvdA): wordt geïnstalleerd als burgemeester en krijgt een warm welkom.
David de Jong (CU): neemt afscheid van de raad en krijgt door diezelfde Rehwinkel een lintje opgespeld.
Elco van der Wilt (D66): gaat niet door als voorman van D66, lijsttrekker wordt Ton Schroor.
Karin Dekker (GL): laat het lijsttrekkerschap aan Mattias Gijsbertsen, wil wel weer in het college.
Jannie Visscher (SP): aan het begin van deze periode nieuw ingevlogen, nu de nieuwe lijsttrekker.
Henk Bakker (secretaris): de hoogste ambtenaar van de gemeente wordt burgemeester in Bedum.
Conclusie: nog voordat de verkiezingen hebben plaatsgevonden, is duidelijk dat het college er al heel anders uit komt te zien: geen 6 maar 5 wethouders, een recent aangetreden voorzitter en een nieuwe secretaris. En ook de wethoudersbezetting kan nog wijzigen, maar dat moeten de kiezers maar uitmaken!
Hoe het ook afloopt op 3 maart 2010 en daarna, ik wens iedereen een heel goede voorbereiding voor de verkiezingen en ook verder persoonlijk het allerbeste in 2010. Ook voor de trouwe lezers van mijn weblog: veel heil en zegen!
4 reacties december 31st, 2009
Het doet toch wat met je, zomaar 25 cm sneeuw op je dak. Een vol wit sneeuwdek dat de hele stad bedekt; een prachtig plaatje! En dat in een jaargetijde waarin we ons toch al vaak in een wolk van melancholie hullen. We knallen in een sneltreinvaart het jaar uit, met sneeuw, Kerst, de top 2000 en vuurwerk, maar waar staan we in januari?
Geen misverstand, ik zie ook heus wel de nadelen van de sneeuw, hoor! Scholen die dicht gaan, te laat op je werk komen, ouderen die nauwelijks op straat kunnen of durven. Die mooie nieuwe bussen van Qbuzz hebben ook al wat deukjes opgelopen en het is elke keer maar weer de vraag of je uit je parkeerplaats kunt komen.
Maar het was al weer zo lang geleden, en het is zo leuk om met je kinderen te sleeën, en het heeft ook wel iets samenbindends als je met z’n allen in het verkeer vastzit vanwege de sneeuw. Voor even dan.
Mijn punt gaat meer over de eindejaarsmelancholie die door de sneeuw nog wordt versterkt. Het is net of we ieder jaar weer vanaf half december alles uit onze handen laten vallen om massaal aan het terugkijken te slaan. De top 2000, de jaaroverzichten en de verkiezingen van beste politicus, sporter of wat al niet meer dragen daaraan bij. Je kan weinig doen, je kunt in die periode niks plannen. Je bent haast weer blij als het jaarlijkse schansspringen bij Garmisch-Partenkirchen zich aankondigt, want dan begint het ‘gewone leven’ weer.
Vergeef me, misschien heb ik het bovenomschreven gevoel meer dan andere jaren omdat er begin 2010 zoveel staat te gebeuren. Natuurlijk zijn er weer de gebruikelijke feestelijke nieuwjaarsborrels, maar deze zullen dit jaar zonder uitzondering in het teken staan van de komende verkiezingen. En we zullen ook weer onze vaste commissie- en raadsvergaderingen hebben, maar ook daar zal te merken zijn dat het campagnetijd is. En de politiek zal ook weer buiten het Stadhuis actief zijn, maar veel meer dan dit jaar gericht op het werven van stemmen.
Het is dus wel een groot contrast: in december vooral terugkijken en vanaf januari vooruitkijken en in één ruk doorstomen naar de verkiezingsdag op 3 maart. We zijn enthousiast, we willen zo veel en het is zo spannend! Ach, als ik er zo over nadenk is een periode van rust en bezinning, in de eigen vrienden- en familiekring nog niet eens zo gek. Voor even dan.
4 reacties december 19th, 2009
Het zal je maar gebeuren, heb je als machtsfactor in de stad net je nieuwe verkiezingsprogramma klaar, wordt als kop gebruikt dat je toch wilt kijken naar mogelijkheden voor een kabelbaan. Het lijkt me dat de PvdA in de campagne vooral andere accenten wil leggen dan steun voor deze Evenhuis-actie.
Hij is weer even genoemd, Jan Evenhuis (VVD). Het is iedere keer opnieuw niet de vraag of, maar hoe hij verkiesbaar zal komen voor de liberalen in de stad Groningen. Het is hem ook deze keer weer gelukt en ik zie hem in staat de volgende keer opnieuw een gooi naar een zetel te doen.
En dan, na eerdere steun van o.m. CDA, nu alsnog deze steun van de PvdA voor de kabelbaan in de rug. Het kon toch al niet op voor Betty en haar club, want Rutte versloeg Balkenende (met maar 4 punten, maar toch) als beste politicus van het jaar, en Rita Verdonk (TON), was de slechtste.
De enige tegenvaller voor de VVD is de aankondiging dat de PVG, een PVV-achtige partij, van plan is mee te doen in Groningen. Een partij die zich vast ook rechts zal manifesteren en daarmee de VVD danig in de weg zal zitten. Dan heb je aan een kabelbaan niet genoeg!
3 reacties december 12th, 2009
En hij doet het weer: in de Gezinsbode brengt collega Prummel (Stadspartij) een punt naar voren en doet hij net of hij de enige in de raad is die eraan gedacht heeft. Ik wil graag naar de inhoud blijven kijken, maar zo maakt Prummel het ons niet erg gemakkelijk.
Het is een truc en hij heeft hem eerder uitgehaald: net doen of je iets nieuws hebt bedacht en dan anderen daar publiekelijk hun mening over vragen. Het duidelijkste voorbeeld is de discussie over het afvoeren van sloopafval ten behoeve van Forum en Oostwand via de Poelestraat; de hele raad had zitten slapen en Prummel was de enige die zat op te letten. Feitelijk was het andersom, want later bleek dat met enige navraag al zijn punten konden worden weerlegd.
Toch lijkt hij daar niet mee te zitten, en daarom doet hij het bij de studentenhuisvesting opnieuw. Hij poneert het aloude idee van een campus op Zernike, ziet voordelen voor studenten en gezinnen, oplossingen voor wijken als Selwerd en wil weten wat de andere partijen ervan vinden. Laat zich interviewen voor de woonstudio’s voor studenten, die zeker niet door hem bedacht zijn. Een opzichtige poging om de regie te pakken, op een onderwerp waar de Stadspartij zich nog weinig heeft laten zien.
Want waar was de Stadspartij, toen het CDA de problemen met de 25%-norm serieus nam en een 15%-norm voorstelde? Waar was de Stadspartij, toen men in Vinkhuizen-Noord klaagde over al die gezinswoningen die werden omgebouwd tot studentenwoningen? Waar was de Stadspartij, toen de wijkraad Selwerd de noodklok luidde? Mijn eigen partij, SP, CU en misschien vergeet ik nog wel een partij zijn hier al veel eerder in actie gekomen, en dan moet je als afwezige partij nu niet zo hoog van de toren blazen.
Dan inhoud: ik zie de campus op Zernike ook helemaal niet zitten; extra studentenhuisvesting daar of op het terrein van de SuikerUnie vind ik prima en is misschien wel noodzakelijk, maar de binnenstad is en blijft onze campus. Ik moet er niet aan denken dat al die gezelligheid, dynamiek en fleur die de studenten aan onze binnenstad geven wordt overgeheveld naar Zernike. En de neiging om vervolgens ook universiteitsgebouwen te verplaatsen wordt dan wel erg groot. Ja, het is ingewikkelder, maar ik blijf liever werken aan balans in de wijken dan te kiezen voor een bloedeloze binnenstad.
5 reacties december 3rd, 2009