Archief van maart, 2012

NL doet?

Tijdens OOG Forum nr. 209 kon ik een gevoel naar voren brengen dat al langer bij mij speelt. Want wat zijn we met z’n allen in korte tijd een sikkeneurig land geworden! De ontevredenheid en chagrijn straalt er vanaf en zelfs met mooi weer lopen we rond met strakke gezichten en klagen we over het uitblijven van rokjesdag. NL Doet! of NL zeurt?

Vandaag was het NL Doet!, het vroegere Make A Difference Day. Dit jaar was ik met het CDA actief in het Clubhuis voor doven aan de Munnekeholm. Voorjaarsschoonmaak, tuinklussen en goede gesprekken die met handen en voeten gevoerd werden. Het weer en de sfeer waren uitstekend.

Dat kun je niet zeggen van de sfeer in ons land. Het lijkt wel of er een deken van lamlendigheid over ons heen hangt. De uitstraling is er één van “alles zit ons tegen”, “ze moeten ons ook altijd hebben” en “wie kan ik hiervoor verantwoordelijk houden?”. 

Hallo, zult u zeggen, is daar dan geen reden toe? Of is de recessie aan mij voorbij gegaan? Geenszins, als geen ander somber ik mee over de gemeentelijke financiën, op mijn werk worden bezuinigingen merkbaar en ook de peilingen van het CDA maken me niet echt vrolijk.

En ik heb het ook echt niet over de ellende van mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, gekort worden op hun uitkering, delen van hun betaalde zorg kwijtraken of anderszins direct voelen wat recessie betekent.

Nee, ik heb het over het chagrijn van mensen die in dure auto’s te hard van hun werk naar huis rijden en te beroerd zijn om rekening te houden met medeweggebruikers, of alleen met de vinger communiceren. Over de heer in het verkeer die uitsterft en dat je op het zebrapad, ja zelfs op de stoep het vege lijf moet zien te redden. Het viel ook anderen op dat zelfs het mooie weer van afgelopen donderdag het ongenoegen niet van de gezichten kon wissen. We blijven kijken alsof we ons laatste oortje versnoept hebben, ook als dat feitelijk niet zo is.

Aan wie ligt het? De media, die wel erg veel de nadruk leggen op slecht economisch nieuws? Of Wilders, die het land inderdaad meetrekt in zijn populistisch negativisme? Of zelfs de Voorzienigheid, die het opeens op ons gemunt lijkt te hebben?

Helaas, het is gewoon onze eigen schuld. Door het loslaten van een moreel kompas en het omarmen van materiële zaken, hebben we onszelf heel kwetsbaar gemaakt voor recessie. We zijn verslaafd geraakt aan economische groei, en zien er nu uit als een cold turkey.We hebben de recessie tussen onze oren laten komen, en dan ben je gezien.

De recessie tast onze verworvenheden aan, verstoort ons feestje en dwingt ons na jaren van voorspoed een stapje terug te doen. Daar ga je niet blijer van kijken! Reactie: we zoeken we een zondebok, zoals ’Europa’ of nog kwalijker: de buitenlandse werknemers.

Wat is het tegengif? Ik heb de wijsheid niet in pacht en deel ook mee in de malaise, maar minder praten over schuld en meer samen de handen uit de mouwen steken zou al veel helpen. Niet veilig van langs de zijlijn stoer kritisch lopen te zijn, maar vol in de wind, met de voeten in de modder bouwen aan een beter land. Makkelijk? Nee. Nodig? Ja, er is een stevige klus te klaren. NL Doet!

5 reacties maart 17th, 2012

Dynamiek van de grote stad

Langzaamaan zie je het groeien, de kritiek op het omgaan met de financiële situatie van de gemeente. Ook bij coalitiepartijen, zoals gisteren de SP en D66. Die laatsten moesten hun kritische noot vervolgens wel bekopen met de dooddoener van het jaar: “Dat is de dynamiek van de grote stad!” Weg kritiek?

Nee, en dat zou ook niet logisch zijn. Ook collega Jetze Luhoff (D66) wist al dat hij in een grote stad woont, maar hij wist ook dat diezelfde stad 3 maanden na de vaststelling van de begroting al 33 miljoen in de min staat. Zijn verbazing over hoe snel dit tekort kon oplopen, kan toch echt niet met de dynamiek van de stad bezworen worden; want die dynamiek is er al langer, maar een zo snel oplopend tekort is zelden vertoond.

Als je dit van een afstandje bekijkt, zie ik parallellen met hoe eerder met het CDA en ook Student & Stad is omgesprongen. Beide partijen uit het midden van het politieke spectrum (hoop dat ik S&S hier geen onrecht mee doe), die langer dan bijv. Stadspartij en VVD bereid waren mee te denken met grote projecten als Meerstad of in te stemmen met een begroting. Maar die vanaf eind vorig jaar de streep trokken en tegen de begroting 2012 en de nieuwe plannen m.b.t. Meerstad stemden.

Nu kan je natuurlijk vanuit het college denken dat er vanuit die twee partijen sprake is van een opzetje met de VVD of andere niet-inhoudelijke beweegredenen. Maar je zou ook eens naar jezelf kunnen kijken en je afvragen waarom deze middenpartijen het beleid op belangrijke onderdelen eerst wel, en nu niet meer kunnen steunen, m.a.w.: wat er veranderd is. Of is dat teveel gevraagd? We zijn nu in een situatie terechtgekomen waarin zelfs de ChristenUnie, normaal toch een trouwe ondersteuner van het beleid van de linkse colleges, nu zegt dat het licht op rood staat. 

Kortom: er is veel meer aan de hand dan aan de dynamiek van de grote stad kan worden toegeschreven. D66, de andere fracties en de stad verdienen een meer inhoudelijk debat over het omgaan met (het gebrek aan) geld. Laten we die kans pakken!

6 reacties maart 8th, 2012


Kalender

maart 2012
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie