Bijten in een helpende hand
04 oktober 2006
Zomaar een bericht in de krant: in Vlaardingen is ambulancepersoneel bedreigd en aangevallen. En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. CNV-voorman René Paas springt op de bres: ambulances moeten dan maar op risicovolle tijdstippen en plaatsen onder politiebegeleiding gaan rijden. Minister Johan Remkes volgt: nog vóór de verkiezingen komt er een voorstel voor kwetsbaar personeel. Nu kan ik me voorstellen (wel begrijpen, geen begrip) dat mensen zich soms agressief gedragen tegen medewerkers van de Sociale Dienst, conducteurs of deurwaarders, maar ambulancepersoneel?!
Stel je voor: je zit in een penibele situatie, anders zou je geen ambulance nodig hebben. Iemand is ziek, gewond of om andere reden hulpbehoevend en je belt 112 voor noodhulp. Dan kan ik me nog voorstellen dat je boos bent dat het lang duurt voor ze er zijn, want elke seconde telt immers, maar dat je dan overgaat tot bedreiging en/of geweld gaat echt boven m’n pet. Bijten in een helpende hand lijkt me in zo’n situatie nou eenmaal niet bevorderlijk voor snelle medische hulp.
Dit specifieke voorval vond dan plaats in Vlaardingen en de eerdere gevallen speelden zich naar ik me herinner ook in het Westen af, maar ik ben wel benieuwd of dit soort incidenten zich ook in het Noorden voordoen, en ook of politiebegeleiding dan het juiste antwoord is. Want je loopt het risico dat er een soort geweldsspiraal ontstaat. Het verschijnen van een politieauto in de straat, al dan niet met sirene, werkt in de praktijk niet op iedereen geruststellend.
Eigenlijk is het te gek dat we ons hier mee bezig moeten houden. Het afkalvende gezag van en ontzag voor onder meer politiepersoneel, docenten en conducteurs is een teken des tijds en misschien wel een gevolg van verregaand individualisme. Wat mij betreft hoeven we niet terug naar de jaren ‘50, maar ik verlang wel terug naar de tijd waarin ziekenwagens zonder problemen hun heilzame werk konden doen.
Bericht onder: Zonder categorie
5 reacties Voeg eigen reactie toe
1. Ronald | 05 oktober 2006 om 23:37
Jan,
Mee eens! Mega. Wat is dat toch: ambulancepersoneel belagen. Geeft echt -totaal- geen pas. Shocking.
Ik kan me daar echt over opwinden. Jij geeft deze mensen
-nog- het voordeel van de twijfel (’…een politieauto in de straat, al dan niet met sirene, werkt in de praktijk niet op iedereen geruststellend’). Aanpakken, direct en (kei)hard.
Dit kan dus gewoon niet.
Dus ja, ongeacht jouw zoeken naar een (plausibele) verklaring (is die er?) denk ik: lik op stuk beleid voor mensen die dit doen. En niet te zuinig.
Ronald
2. Ronald | 06 oktober 2006 om 00:03
Ja Jan, sorry kan het niet laten: waar het hart vol van is daar stroomt de mond (pen) van over.
Het meesturen (optie ‘Paas’) van politie met (para)medische hulpverleners is in mijn optiek het paard achter de wagen spannen. We accepteren dit soort gevallen dan als een gegeven en gaan doen aan gevolgbestrijding (preventief). Fout. En -by the way- wat gaat dat wel niet kosten?
Volgende week besluiten we dan dat we deze hulpverleners moeten gaan bewapenen. Met wapenstokken. Dan kunnen ze hun werk doen. Collectief gefinancierd.
We moeten het probleem neerleggen daar waar het hoort. en niet doen aan gevolgbestrijding.
Zachte heelmeesters maken…
Dit willen wij dus gewoon niet in dit land en we accepteren het dus ook niet. Als u dit doet dan moet u (als dader) de gevolgen / consequenties van u gedrag aanvaarden.
Pijn in de portemonee. Hup ermee!
3. Jan Seton | 10 oktober 2006 om 21:55
Ronald, we zitten op dezelfde lijn. Pas gehoord: camera’s in ambulances om veiligheid te vergroten. Wat vind je daarvan?
4. Ronald | 10 oktober 2006 om 22:24
Ja… Dat heet dan consensus geloof ik.
Goed idee: daders worden dan gefilmd waarna ze hun verdiende straf niet ontlopen.
Toch blijft het erg jammer dat het zo moet.
5. Jan Seton | 10 oktober 2006 om 22:31
Ik vind camera’s beter dan politie-escorte, maar sluit me aan bij jouw conclusie.
Plaats uw reactie
Trackback dit bericht | Voeg RSS link toe