Asperges
10 mei 2008
De meeste van u hebben de beelden wel gezien: wethouder Jaap Dijkstra (PvdA, Economische Zaken) genoot afgelopen week op een hoogte van zo’n 50 meter van een aspergelunch, aangeboden door de uitbaters van de nieuwe Saturn aan het Sontplein. Een opening die door ondernemers in de binnenstad met Argusogen wordt bekeken…
Hij moet het haast wel kunnen hebben zien liggen vanaf die hoogte, de binnenstad. Dezelfde binnenstad waar dit college nog steeds geen visie op heeft. En dan is de opening van weer een binnenstadsconcurrent op zich al pikant.
Want er wordt wel beweerd dat dit soort winkels geen invloed heeft op de klandizie voor de binnenstad, maar ik heb er een hard hoofd in. Op zich zijn deze winkels wel een aanwinst voor de stad, maar de binnenstad en haar ondernemers zijn zo kwetsbaar. Zeker omdat de bereikbaarheid en het parkeren in de binnenstad nog lang niet goed geregeld zijn. Grote winkels aan de stadsrand zijn prima, maar zorg er dan wel voor dat de binnenstad ook aantrekkelijker wordt; en die beweging zie ik nog niet.
Trouwens, het nieuwe parkeerbeleid van het college is er ook nog steeds niet. Zou er een verband zijn? Zou het vastzitten op de wens tot verbetering van de binnenstadseconomie (Dijkstra) versus Dekkers queeste tegen auto’s in de binnenstad? Moet de aimabele EZ-wethouder Dijkstra nu opeens keihard gaan onderhandelen met de gehaaide verkeerswethouder Dekker? Je ziet het voor je…
Hoe dan ook, het als EZ-wethouder openen van grote winkels aan de stadsrand is ook een beleidsuitspraak. Namelijk dat je er vanuit gaat dat de stad als geheel er beter van wordt. Maar ik houd m’n hart vast voor de binnenstad. Mij lijkt het in ieder geval zaak voor wethouder Dijkstra om nu ook te gaan strijden voor de ondernemers die daar hun geld verdienen. En iedereen weet, bij de binnenstad gaat het om drie dingen: bereikbaarheid, bereikbaarheid, bereikbaarheid.
6 reacties Voeg eigen reactie toe
1. Wim Bongertman | 14 mei 2008 om 20:24
De opening van een electronica supermarkt mag dan aanleiding zijn om met een bezoek te worden vereerd door de wethouder, maar hoe zit het dan met de interesse voor de winkels in de buitenwijken. Natuurlijk keur ik dit soort dingen af, het hoort gewoon niet van een stadsbestuurder om hier zoveel aandacht aan te besteden. Maar de binnenstad is niet het enigste waar de stadsbestuurders belangstelling voor moeten hebben. Gemeentelijke aandacht voor de binnenstad is natuurlijk goed, maar uiteindelijk gaat het die ondernemers ook alleen maar om de winst. Vaak hebben ze wat activiteiten en gemeentelijke ondersteuning al een flink stap voor op ondernemers in de buitenwijken. Heel veel gemeenschaps geld gaat naar de binnenstand. Nieuwbouwplannen rond de grote markt, een tram etc. het zijn enorme investeringen waar de binnenstad ondernemers van profiteren. Maar ook in uw -terechte- kritische opmerking hoor ik alleen maar iets over de ondernemers in de binnenstad, maar hoe zit het dan met de buitenwijken? Een tram in de binnenstad? Grningen-Zuid heeft niet een busverbinding die de zuidelijk stadswijken onderling verbind. Nieuwbouwplannen in de binnenstad? Het zijn de zoveelste nieuwbouw projecten al, het Overwinningsplein heeft 20 jaren moeten strijden en wachten op een nieuwe bestrating en niemand van de politiek die zich er druk om maakt en heeft gemaakt. Vinkhuizen en Lewenborg hadden en hebben hetzelfde probleem. Lewenborg? heeft het nog een winkelcentrum? of alleen maar leegstand? Het Wielewaalplein Brrrr. Nee het mist in deze stad aan een duidelijke detailhandelsvisie voor de HELE stad, wat mag wel, wat willen we niet, hoe helpen we ook in de buitenwijken de ondernemers aan een fatsoenlijke boterham, alleen kunnen ze het lang niet altijd daar kan best wat hulp bij. En dat wil nog niets eens zeggen dat het altijd veel geld hoeft te kosten. Maar druk op een belegger, actief meedenken met planvorming etc, een duidelijke visie. Tijd dat de politiek daar iets aan doet.
2. isfo | 21 mei 2008 om 21:38
Beste Jan,
Als zij zo nodig op hoog niveau asperges willen gaan eten, laat ze dat dan op de Vaalserberg doen. Zijn ze meteen dichtbij de grond waaruit de asperges worden getrokken
3. Bert | 25 mei 2008 om 07:58
Beste Jan Seton,
Als het CDA nu bedenkingen heeft bij de komst van de Saturn waarom heeft het CDA dan voor de bestemmingsplanwijzigingen gestemd die de komst van de Saturn mogelijk heeft gemaakt? Deze goedkeuring was nog vrij recent (september 2007).
Ben zelf trouwens blij dat de Saturn er zit. Los van de extra concurrentie en extra keus voor de consument, hebben 140 mensen werk gevonden bij de Saturn (dit zijn niet allemaal volledige banen en betreft deels ook studenten maar toch best veel). Niet uit te sluiten valt dat een kleinere elekronicazaak zijn deuren zal moeten sluiten. Maar is dat erg? Die paar mensen die dan werkloos worden hebben zo ander werk (als ze goed zijn in hun werk). Het aanbod in de binnenstad op elektronicagebied zal dan mogelijk iets verschralen. Maar ook daarvan kun je je afvragen of dat heel erg is. We hebben nu in het centrum (los van de mediamarkt) altijd nog zeker een stuk of 15 winkels die concureren met de Saturn. Een deel van die winkels concurreert alleen op een deel van het Saturn assortiment. Daar zit ook de kracht van die winkels: specialisatie t.o.v. de Saturn.
Samenvattend ben ik erg benieuwd waarom het CDA nu na pakweg 9 maanden bedenkingen heeft bij de Saturn die er toen niet waren.
4. Jan Seton | 27 mei 2008 om 21:51
@Wim Bongertman: Lijkt me een terecht punt. Nu gaat er veel aandacht uit naar de binnenstad, maar ook de ondernemers in de buitenwijken verdienen extra aandacht. Overwinningsplein en ook Lewenborg laten zien dat er vaak een lange adem nodig is.
5. Jan Seton | 27 mei 2008 om 21:55
@Bert: mijn weblog is niet gericht tegen Saturn, maar vóór de binnenstad. Van mij mag je winkels langs de rand van de stad openen (vandaar ook steun voor die bestemmingsplanwijzigingen), als je tegelijkertijd ook maar voldoende investeert in de kwetsbare binnenstad. En dat laatste zie ik nog niet gebeuren. Conclusie is dan niet om Saturn weg te willen hebben, maar nu eens echt werk te maken van de binnenstadsvisie.
6. Seton in de bocht… &hellip | 17 november 2009 om 17:20
[...] Het is natuurlijk een prima uitgangspunt, om het effect van opening van grote winkels aan de stadsrand op winkels in binnenstad en wijken aan de orde te stellen. Ik heb dat eerder gedaan toen de Saturn werd geopend (zie weblog ‘asperges’). [...]
Plaats uw reactie
Trackback dit bericht | Voeg RSS link toe