Van geen wijken
24 januari 2009
Het is toch weer wonderbaarlijk: komt er vanuit de wijken Gravenburg en De Held een goed uitgewerkt plan voor een jongeren- annex buurtcentrum voor deze wijken, schiet het college het bij monde van wethouder Van Schie (PvdA) zonder pardon af. Dit terwijl wethouder De Vries (ook PvdA) in april vorig jaar nog zei dat hij de wens voor voorzieningen in de nieuwe wijken bij Hoogkerk steunde! Ik begrijp het niet meer.
Wat heeft dit college nog meer nodig om eens serieus naar een initiatief van burgers uit de nieuwe wijken te kijken? Mooier kan je het toch niet krijgen?! Waarom een initiatief dat wijken aantrekkelijker maakt, ook voor de gezinnen die we zo graag aan ons willen binden, in de kiem smoren?
En politiek is het pad ook al geëffend: zie de uitspraken van wethouder De Vries, geen loze kreten maar gebaseerd op een leefbaarheids- en veiligheidsenquête van de gemeente en enquêtes van de bewoners zelf. Zie ook de motie van CDA en VVD, die bij de begrotingsbehandeling is ingediend. Met de PvdA levert dat een meerderheid op in de raad voor voorzieningen in wijken die het college ook zegt te willen!
Maar nee, het college wil van geen wijken weten. Er zijn al voorzieningen in Hoogkerk en Vinkhuizen en er komt misschien wel iets bij de nieuwe school in het Reitdiep. Nou, ik weet niet wat voor idee het college bij buurtvoorzieningen heeft, maar in mijn woordenboek staat een buurtvoorziening toch echt in de buurt. En dan zo’n initiatief afschepen met een basketbalveld en/of hangplek voor jongeren, ik vind het ongelooflijk. Als initiatiefnemer zou ik me nu ook afgeserveerd voelen!
Gelukkig hebben we geen burgerinitiatief nodig om dit soort zaken in de raad te agenderen: ik pak deze handschoen op en ga er vanuit dat in ieder geval de VVD, maar ook andere fracties serieus naar dit initiatief willen kijken.
1 reactie Voeg eigen reactie toe
1. Kees Huizenga | 26 januari 2009 om 15:42
Dit harde standpunt van B&W inzake De Held/Gravenburg is niet in overeenstemming met het WRR-credo “Vertrouwen in de buurt” (ook verwoord in het Nieuw Lokaal Akkoord 2007-2010 op pagina 3) en in het Collegeprogramma 2006-2010.
Zie het Collegeprogramma 2006-2010 op pagina 7 (citaat):
“Het realiseren van sterke buurten waar de mensen sámenleven. Waar betrokkenheid, samenhang en cohesie vergroot worden. En waar de bewoners zoveel mogelijk zelf bepalen wat er met de woonomgeving gebeurt. Dat is de inzet van het college de komende jaren.” Einde citaat.
Dit vertrouwenwekkend citaat impliceert, mits op termijn goed uitgevoerd, een cultuuromslag bij de gemeentelijke diensten OCSW, RO/EZ, de Milieudienst en Stadsbeheer!!! En bij het college van B&W.
Maar papier is zo geduldig…
Zie de dieptrieste gang van zaken met De Brugwachter II, waarbij zelfs de Inspraakverordening is genegeerd. Drewes de Haan van GL heeft dit op zijn weblog openlijk erkend! Van rechtswege nietige besluitvorming derhalve.
Bewonersinitiatieven van bewoners van een (nieuwe) wijk moeten serieus genomen worden! Het gaat om wijkopbouw en sociale cohesie. Om “vertrouwen in de buurt” van Gravenburg en De Held! Om sociale fragmentatie in deze tijd van ontzuiling en atomisering tegen te gaan. Door goed functionerende buurthuizen worden de sociale weerbaarheid en de leefbaarheid van wijken vergroot. Het gaat om een (zelf)verantwoordelijke samenleving! Toch?
Zie ook het prachtige CDA/SP-manifest “Bouwen aan vertrouwen” van februari 2006. Vroeger stond dit nog steeds actuele manifest op de website van het Stad-Groninger CDA. Het document staat nu bij de handige links van de website van Zonlicht en Ruimte.
Namens Z&R,
Kees Huizenga
Plaats uw reactie
Trackback dit bericht | Voeg RSS link toe