Donner en Dekker
22 september 2006
Respect voor Donner en Dekker: als er onder jouw verantwoordelijkheid zoveel fouten worden gemaakt met deze afschuwelijke gevolgen, is er geen andere weg dan naar de Koningin.
Ook respect voor die andere mevrouw Dekker, onze wethouder van Verkeer. In de commissie Beheer & Verkeer stond de Netwerkanalyse Groningen-Assen op de agenda. Geen bijzonder verrassend stuk, waardoor ook de stoelen van de pers leeg bleven. Maar toch gebeurde er iets bijzonders: wethouder Karin Dekker, prominent GroenLinkser, verdedigde het nemen van infrstructurele maatregelen om de bereikbaarheid van Groningen voor de toekomst te waarborgen. Zichtbaar tegen de zin van die andere prominente GroenLinkser, Hans Paul Klijnsma, die de gebruikelijke GL-lijn verdedigde.
“Ik wou dat het anders was, maar..” zei Karin Dekker een aantal keer en dan volgde een pleidooi voor aanpak van de Zuidelijke Ringweg of een nuancering van de rol van de fiets en het OV in het bestrijden van het vastlopen van het verkeer naar en in de Stad. Respect voor deze dualistische benadering, die in dat geval leidt tot een standpunt waar het CDA goed mee uit de voeten kan.
Eerlijk gezegd vreesden we dat we na het vertrek van Koen Schuiling ook afscheid moesten nemen van het tot dan toe gevoerde realistische verkeersbeleid. Na de afgelopen commissie hebben we weer goede hoop!
Bericht onder: Zonder categorie
2 reacties Voeg eigen reactie toe
1. Kees Huizenga | 27 september 2006 om 01:01
Wat betreft het aftreden van de ministers mr. J.P.H. Donner en mevrouw S. Dekker:
Enerzijds is de Onderzoeksraad voor Veiligheid een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO). De ministeriële verantwoordelijkheid is bij dit ZBO onvolledig of beperkt. Formeel opereert deze Onderzoeksraad voor Veiligheid “onafhankelijk”.
Anderzijds is mr. P. van Vollenhoven een “aangetrouwd lid van het Koninklijk Huis”. Voor het handelen van een lid van het Koninklijk Huis is minister-president J.P. Balkenende “politiek verantwoordelijk”.
Ik vraag me af of de ministers mr. J.P.H. Donner en S. Dekker zo snel zijn afgetreden om een constitutionele crisis binnen ons staatsbestel te vermijden. Mijns inziens kon de situatie niet lang voortduren dat de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid -tevens lid van het Koninklijk Huis- meningen verkondigt, die indruisen tegen de politieke visie van de regering (waarvan de “onschendbare” koningin krachtens art. 42, leden 1 en 2, van de Grondwet lid is!) op de Schipholramp en het zeer goed gedocumenteerde rapport van deze Onderzoeksraad.
Met andere woorden: premier Balkenende zou in een politieke en constitutionele spagaat zijn terechtgekomen, indien Donner en Dekker waren aangebleven als ministers. Balkenende kon mitsdien geen twee “goden” dienen!
Toch betreur ik het feit dat de ministers Donner en Dekker zich niet nader voor het landelijk forum van de democratie, de Tweede Kamer, konden verantwoorden inzake de Schipholramp en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het Parlement was geen leeuw, maar een lam (met dank aan dr. A. Vondeling, oud-voorzitter van de Tweede Kamer).
2. Jan Seton | 28 september 2006 om 17:00
Kees, mooi dat je mijn weblog weet te vinden! Ik weet zeker dat er meer weblogs komen die jou zullen interesseren. Houd het in de gaten!
Plaats uw reactie
Trackback dit bericht | Voeg RSS link toe