Meikermis
16 mei 2009
We zijn halverwege mei, die de opmaat vormt voor een junimaand waarin de raad ongekend veel belangrijke besluiten gaat nemen. Tegelijkertijd is het haast onnatuurlijk rustig. Ja, er zijn wel commissies en straks ook weer raad, maar heel veel heeft het niet om het lijf. Wat is er aan de hand?
Regroup, re-think, react. Na de dramatisch verlopen raadsvergadering van maart (nieuwbouw dienst SoZaWe) en april (verkoop Essent-aandelen) is iedereen bezig een strategie uit te denken richting de raadsvergaderingen van juni (tram, Forum, Voorjaarsdebat). Wat is onze positie, wat wordt onze richting, wat betekent dit voor nu en voor later?
Als je het beeld neemt van een kermis, zitten we in een soort achtbaan, waar je eerst wat hobbels krijgt om warm te lopen(maart-april), dan een rustig stukje waarin je denkt dat het allemaal wel meevalt (nu) en dan de afmaker (juni) waarbij je alsnog van een duizelingwekkende hoogte pijlsnel naar beneden valt, met alle fysieke gevolgen van dien.
De veiligheidsmaatregelen die bij een kermisattractie horen, worden in de politiek niet gegeven. We razen straks door juni heen zonder enige garantie, juist ook omdat er zoveel tegelijkertijd gebeurt. Wat brengt de Partij van de Arbeid in stelling tegen de aanvallen van de SP, hoe doet die partij het met de tram en het Forum, en welke lijn kiest de oppositie? En wie heeft de regie? Heeft iemand de regie?
Zelfs de meest ervaren raadsleden hebben zelden zoiets meegemaakt, zeker nu dit ook nog eens samenvalt met het vertrek van de burgemeester. En ook landelijk is er onrust (kredietcrisis, Wilders) wat altijd zijn neerslag heeft in het Stadhuis. Onrust en onzekerheid: de meikermis zal dit jaar tot in juli duren!
Bericht onder: Bestuur
3 reacties Voeg eigen reactie toe
1. Ulfert Molenhuis | 16 mei 2009 om 21:11
Hallo Jan!
Het moet toch een prachtige tijd zijn voor de oppositie? Ik als burger denk dat als alle voorstellen van B&W doorgaan, er onaanvaardbare risico’s worden genomen. Het is gewoonweg onbetaalbaar, ondanks alle mooie en soms geruststellende verhalen over Meerstad, de tram, de zuidelijke ringweg, het Forum en de hoge kosten van de nieuwbouw van SoZaWe.
De Jonge Socialisten hebben dit door, maar zitten niet in de raad. De Stadspartij komt met een goed alternatief voor de vervoersproblemen bij Zernicke. Hoe lang houdt ons CDA het kruit nog droog in deze mallemolen? Bernhard Koops is vast al aan het rekenen!
2. Jan Seton | 20 mei 2009 om 21:46
@Ulfert: maak je geen zorgen, je kan willen rekenen, maar dan moet je wel de juiste cijfers hebben. Van het Forum hebben we die nu net binnen, dus Bernard kan aan de slag. In juni komt alles bij elkaar en dan zullen we onze afwegingen maken. Je kunt erop rekenen dat de betaalbaarheid daarin een prominente rol zal spelen.
3. Stadjer | 24 mei 2009 om 20:58
Vraag is natuurlijk wat je met de cijfers van het College kunt. Zijn ze niet vakkundig “gekookt”? De geschiedenis van grote projecten, variërend van de aanleg van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, via de Betuwelijn tot de aanschaf van de JSF is dat de Volksvertegenwoordiging op een enorme kennisachterstand staat/gehouden wordt en dat manipulatie van cijfers en achterhouden van informatie eerder regel dan uitzondering is…….jullie moeten met enkele raadsleden, in de avonduren, het werk van honderden ambtenaren en ingehuurde partijen (ingenieursbureaus, financiële consultants en zo voorts) zien te controleren.
Zonder eigen staf en zonder formele onderzoeksbevoegdheden lijkt me dat bijna onmogelijk! Met andere woorden: hoe voorkom je als Raad dat je “in het pak genaaid wordt”?
Plaats uw reactie
Trackback dit bericht | Voeg RSS link toe