Oud en nieuw bij GroenLinks

10 januari 2008

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is de GroenLinks-fractie de eerste waar wat verandert. Linda Voortman gaat weg wegens een baan en de liefde en wordt vervangen door good old Harrie Miedema. Vernieuwing in de fractie, maar tegelijkertijd ook continuďteit, omdat Harrie eerder raadslid is geweest. Bestendigheid ook bij collega-fractievoorzitter Drewes de Haan, die de laatste tijd wel erg veel citeert uit het verre verleden…

Natuurlijk eerst de felicitaties voor Linda. Hoewel ik het erg jammer vind, kan ik me goed voorstellen dat ze vanwege een baan en na jaren van heen en weer reizen nu voor Utrecht kiest. Wel een gemis voor de raad, want ze heeft van begin af aan een duidelijke bijdrage geleverd en van een mond vol tanden bij de interruptiemicrofoon heb ik bij haar nooit wat gemerkt.

En natuurlijk een mooie kans voor Miedema, die door de teleurstellende verkiezingsuitslag van GroenLinks bij zowel stad als staten in eerste instantie buiten de boot was gevallen.

Oud en nieuw bij GroenLinks, maar bij De Haan is het de laatste tijd vaak oud. Begrijp me niet verkeerd, ik ben historisch geďnteresseerd, en langer zittende raadsleden moeten collega’s met minder dienstjaren vooral scherp houden, maar in de laatste debatten moet ik wel erg vaak horen dat we dit in het verleden al eens eerder hebben besproken en dat we daar ooit al eens eerder op werkbezoek zijn geweest.

In de discussie over de structuurvisie leidde dit tot een aardig debatje tussen De Haan en Finn van Leeuwen (Student&Stad). Van Leeuwen wees er m.i. terecht op dat, ook al zijn we ergens zeven jaar geleden al geweest, de tijd intussen niet stilgestaan heeft en dat dat ook tot andere politieke keuzes kan leiden.

Iets vergelijkbaars heb ik gezegd in de discussie over het voorstel tot het schrappen van parkeerplaatsen aan de Diepenring, waarbij ik met CDA- en GCC-standpunten uit 2002 om de oren werd geslagen. Het geheugen van de raad is belangrijk, maar inspelen op maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkelingen evenzeer.

De opmerking (ook van De Haan) dat een structuurvisie tot 2020 om diezelfde reden een onmogelijke opgave was dan weer wel helemaal terecht. En als die redenatie voor de toekomst geldt, dan geldt die ook voor het verleden.

 

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Drewes  |  11 januari 2008 om 13:33

    @Jan,

    Je hebt wel een punt. De meeste raadsleden zitten nog maar kort in de gemeenteraad en dat is bij langlopende ruimtelijke ordeningsplannen wel eens lastig. Ik probeer de neiging om mijn kennis te spuien al zo veel mogelijk te onderdrukken. Maar toen gisteren drie achtereenvolgende fracties meldden dat het plan om het Stationsgebied te herontwikkelen helemaal nieuw was vond ik het toch nodig om daar iets over te zeggen. Ik dacht toen nog wel hoe ik het zou kunnen zeggen zonder de reactie op te roepen van daar heb je hem weer en dat is als ik jou moet geloven niet helemaal gelukt. Maar de plannen van Kees Christiaanse voor het Stationsgebied uit 2001 vond ik voor de discussie toch net even te belangrijk. Wellicht dat we de functie van geheugen van de raad een beetje kunnen verdelen? Jij zit er tenslotte ook al vanaf 2000 in.

  • 2. Joost  |  11 januari 2008 om 14:56

    Hahaha! Jan, hij doet het WEER!
    Geheugen is prima, maar het kan verandering in de weg staan. Daar moeten we voor oppassen. Argumenten die in 1897 wellicht heel valide waren, zijn dat nu misschien niet meer. De maatschappij verandert, nu de politici nog…

  • 3. Jan Seton  |  14 januari 2008 om 22:53

    @Drewes: mooie sportieve reactie! En inderdaad, ik draai ook al een tijdje mee. Geheugen van de raad zijn laat ik voorlopig nog aan jou. Maar ik weet niet wat de toekomst zal brengen.

  • 4. Jan Seton  |  14 januari 2008 om 22:55

    @Joost: wat is er gebeurd in 1897? Was zelfs voor Drewes’ tijd. Of heb je dit van Jan Evenhuis?

  • 5. Arjan de Rooij  |  15 januari 2008 om 20:31

    Moi Jan,

    Op jouw vraag aan Drewes over wat de toekomst brengt, kun je stellen dat de toekomst meer geschiedenis zal brengen.
    Ik waardeer de historische bijdragen van Drewes wel. Het valt me op dat er veel geschreven, maar minder gedaan wordt. En of dat altijd slecht is weet ik niet.

  • 6. Jan Seton  |  16 januari 2008 om 15:12

    @Arjan: nog een geschiedenisliefhebber! Ja, de toekomst brengt meer geschiedenis, maar de vraag is of wij in de toekomst (bijv. maart 2010) tevreden terug kunnen kijken op het verleden dat nu nog toekomst is.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

november 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Meest recente berichten